Használati lókiképzés

A használati ló régen és ma

2017. október 04. - zerinvary.szilard

11_remonte_pferde.jpg

A használati lókiképzés a katonai lovaglásra vezethető vissza. A lovas katonai hadviselés megváltozott a 19. századra. A lovas rohamok helyett inkább könnyen mozgó kisebb csapatokra volt szükség akik főleg felderítő szerepet kaptak. Ehhez szükség volt a jól képzett megbízható hátaslovakra, amelyekkel gyorsan mozoghattak az ellenséges hadszíntéren. Így ebben az időben sorra alakultak a lovaglótanárképző intézetek Európában: Bécsújhely, Pinerolo, Tor di Quinto, Hannover.
A Pineroloi iskola vezetője volt Federico Caprilli, aki megreformálta a lókiképzést és újszerű gyakorlataival megalapozta a Campagne ló kiképzésének módszerét, amelyet Örkénytáborban is integráltak. Ha röviden akarnánk összefoglalni, akkor elmondható, hogy Örkénytáborban ötvözték a Caprilli módszert a régi mesterek Klasszikus módszerével. Ha elolvassuk az Örkénytábori lovasok könyveit világossá válik, hogy mennyire fontosnak tartották az alapkiképzést. A használati ló kiképzésének menetét három részre osztották:

Első időszak: A fiatal ló szoktatása a nyereghez, majd a súlyhoz. A pót-ló teljes erőállapotba hozása (kb.: 2-3 hónap)

Második időszak: Idomítás csikózablán. A ló lendületes mozgásának kifejlesztése és a vízszintes egyensúly megszerzése. (kb.: 6 hónap)

Harmadik időszak: Az idomítás fejlesztése a feszítőzablán.

Az egyes időtartamokat természetesen úgy kell értelmezni, hogy napi munkában voltak a lovak és pontosan tudták a kiképzők, hogy mit és hogyan kell csinálni. Tehát az alapkiképzés végére a lovak jól használhatóak voltak és a három alapjármódban helyesen dolgoztak. A gyakorlatok amelyekre képesek voltak azok a mai L és az M osztályú díjlovas feladatok. Illetve készen álltak a magasiskolai feladatok megkezdésére.

Tulajdonképpen egy olyan lovat tudok elképzelni, amely feltétlenül engedelmeskedik a lovasa segítségeinek és lendületesen megy keresztül a kisebb terepakadályokon. Egy ilyen ló ideális lehet napjaink lovasainak, akik nem a szélsőséges teljesítményt tűzték ki célul, hanem egyszerűen csak helyes lovaglásra törekednek és jól szeretnék érezni magukat eközben.

Ennek a blognak az lenne a célja, hogy minél jobban beleássa magát ebbe a kiképzési módszerbe és gyakorlati esetekkel szemléltessük a használati lókiképzés rejtelmeit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznalatilokikepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr7712928525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása